Räkmackansdag
Räcker till: 4 runda kakor
Tillagningstid: ca. 30 minuter + 60 minuter i jästid + ca 15 minuter i ugn
Du behöver:
5 dl mjölk
1 dl mörk brödsirap
3/4 paket jäst
2 msk solros- eller rapsolja
2 dl havregryn
2 msk brödkrydda
1 1/2 tsk salt
9- 10 dl rågsikt
Pensling/topping:
ca 2 msk mjölk
havregryn
ev. pumpafrön
Gör så här:
Värm mjölk och sirap i en kastrull tills den är fingervarm (37 grader). Smula ner jästen i en bunke (helst i en degassistent). Lös upp jästen med mjölken.
Tillsätt havregryn, olja, brödkryddor, salt och rågsikt. Arbeta till en smidig deg på låg hastighet. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
Tag upp degen och knåda den. Dela den i fyra bitar och kavla ut den till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Stansa ut ett hål i mitten. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla brödet med mjölk och strö över havregryn och eventuellt pumpafrön.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 11- 15 minuter tills de fått fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler under bakduk.
Här kommer länken till inlägget för Mjuka rågsiktskakor :)
http://coffeeandcupcake.blogg.se/2014/august/mjuka-ragsiktskakor.html
http://coffeeandcupcake.blogg.se/2014/august/mjuka-ragsiktskakor.html
Sen så är det bara att toppa brödet med det som man känner för. Jag hade sallad, gurka, tomat, räkor, skagenröra och citron :) Ägg är ingen höjdare enligt mig så det hoppade jag :P
Emiza
mums
Svar:
Ida
Life of Johanna
Då skulle man ätit en sådan idag då med andra ord :)
Svar:
Ida
Kajsa
mumsigt !
Svar:
Ida
Parfym
Mums!
Svar:
Ida
Trackback