Elegant Rose

Banankaka

 

ugnstemp: 175 oC

Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
50g smör/margarin
2 bananer
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
2 msk grädde
4,5 dl mjöl

Gör så här:
Smält matfettet och mosa bananerna.
Smörj en form.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 60 minuter. 


Hallongrottor

Ingredienser:

150 g rumsvarmt smör (måste vara smör för att få den knäckiga smaken)
4 msk marsanpulver (kallrörd)
1 tsk bakpulver
2½ dl mjöl
¾ dl socker
Hallonsylt till fyllningen
 

Gör så här:

Rör smör och socker fluffigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och marsanpulvret. Arbeta samman till en deg.

Rulla degen till ca 25 bollar, som sätts i små pappers kakformar (småbrödsformar). Gör en fördjupning i varje och lägg i en klick hallonsylt.

Gräddas mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Prinsesstårtans vecka

Jag hade inte den blekaste tanke på att det var prinsesstårtans vecka denna veckan. Så lite snabb och enkel fakta om prinsesstårtan och prinsesstårtans vecka.

Denna veckan är alltid sista veckan i september och den hålls av stiftelsen Sveriges bagare & konditorer som organiserade den för först gången 2004. Under denna vecka skänker man 10 kronor per såld tårta och 2,50 kronor per bakelse till ”Kronprinsessan Victorias fond”.

Prinsesstårtan kommer från kokboken Prinsessornas kokbok och den är skriven på 1930- talet. Jenny Åkerström är författaren till den boken. Jenny undervisade även finare flickor på Östermalm.
I prinssessornas kokbok heter tårtan Grön tårta men eftersom de tre prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid (döttrar till pins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark) älskade denna tårta så mycket ändrade man namnet till prinsesstårta i folkmun, och idag så heter den det.

”En riktig prinsesstårta innehåller en tårtbotten med vispad grädde och vaniljkräm mellan lagren, täckt med utkavlad marsipan, en marsipanros och florsocker pudrat över. Alltså INGEN sylt!”
Det ska vara grädde närmast marsipanen och inte en tårtbotten.

Men de finns även teorier som säger att de danska kungarikets damer ville ha lite mer sött i sin tårta och då tillade man en extra ingrediens det vill säga sylten. Vilket inte de svenska ville ha, men de spred sig snabbt och de blir vanligare att de fanns sylt i tårtan.
Så egentligen heter både den med och den utan sylt prinsesstårta även fast inte alla tycker de. För den med sylt i som även har ett rosa marsipan täcka kallas Operatårta.

Färgen på marsipanen har även betydelse för vad det är för tårta många kanske tänker att det är bara en annan färg men de är även en prinsesstårta. Men så är de inte riktigt, om den har ett rosa täcke med marsipan kallas den Operatårta och om den har ett gult kallas den Prinstårta eller Carl- Gustavtårta. Så lite skillnad är det.

En kul grej och veta är att de säljs runt 500 000 tårtor per år i Sverige.


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus