Elegant Rose

Astrids apelsinrullar

De här kakorna var mitt bidrag till Hela Falbygden bakar. Jag vann inget men Birgitta sa att de va en fin apelsinsmak, fin mördeg och att de va bra gräddade. Så de var kul och höra det iallafall :)
ca. 40 kakor
 
Mördegsrullar:
4 1/2 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl socker
1 äggula
 
Fyllning:
1 äggvita
2 msk syltade apelsinskal
200 g mandelmassa
finrivet skal av 1 apelsin
röd och gul karamellfärg
 
Garnering:
2 dl pistaschnötter
2 gelatinblad
1 dl vit sirap
ett par droppar röd karamellfärg
 
Gör så här:
Kör mjöl, smör, socker och äggulan i matberedaren tills det bildas en degklump. Vira in degbollen i plastfilm och låt den ligga i kylen en timme. 
Vispa upp äggvitan rätt lätt. Hacka de syltade apelsinskalen fint. Riv mandelmassan och blanda den med äggvita och de båda apelsinskalssorterna. Färga smeten med ett par droppar röd och gul karamellfärg för en orange ton. Rulla mandelmassan i två längder, ca 20 cm långa, på lätt mjölat bakbord.
 
Kavla ut mördegen på mjölat bakbord eller mellan två smörpapper till två 12 cm breda och 20 cm långa längder. Lägg längderna av mandelmassa på degplattorna och rulla degen runt om. Täck längderna med smörpapper och låt dem ligga i kyl i ca. 30 minuter.
 
Grädda längderna mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter. Ta bort smörpappret och låt längderna svalna. 
Hacka pistaschnötterna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Värm upp sirapen så att den blir ljummen. Blanda ner karamellfärgen och de avrunna gelatinbladen. Låt sirapen stå en stund så den får en tjockare konsistens.
Pensla gelantinsirapen på längderna och strö över nötterna. Låt kakan stå en stund och dela sedan längderna på snedden i ca. 40 bitar.

Hela Falbygden bakar!

Idag ska jag till Falköping på Hela Falbygden bakar :) Står ju inget om att man inte får ha utbildning så jag har även ett bidrag till tävlingen. Får se hur de går det finns ju så sjukt många som är as duktigt på att baka, men om man inte har försökt så kan man ju inte säga nått om tävlingen. Jag tar de som en kul grej bara :) Hoppas ni får en underbar och solig lördag kära läsare :)

Filmjölksbröd

 
1800 g rågsikt
3 tsk bakpulver
6 tsk bikarbonat
1 1/2 l lätt filmjölk
6 dl ljus sirap
2 tsk brödkryddor
 
Börja med att blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan filmjölken och sirapen och blanda så de blir en jämn deg. Smörj en form och lägg i degen.
Sätt in i ugnen i 175 grader direkt utan jäsning. Baka sedan brödet i ca. 1 timme och 15 minuter, i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.
Jätteenkelt, håller sig saftigt länge och supergott :) 
Verkligen värt att testa :)

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus