Elegant Rose

Spökbakelser

Dehöver du:
Sockerkaks botten
Grädde
Sylt
Vaniljkräm
Vit marsipan
Choklad till ögonen

Gör så här: 
Jag bakade en sockerkaks botten och delade den rakt över (som man gör när man ska göra en tårta) och efter de tryckte jag ut två runda bitar. Varje spöke behöver två stycken.
När du gjort de så kokar du vaniljkrämen så den hinner kallna, går lika bra med marsan.
Sedan ska grädden vispas och marsipanen kavlas ut om du nu inte köper färdig kavlad på Ica.
När det är klart breder du på lagom med sylt och sedan på med vaniljkrämen, och till sist grädd så att den får den fotbolls liknande formen.
Efter de är klart så lägger man på nästa sockerkaks botten och stryker grädde runt kanterna och uppe på.
Och till sist ska marsipanen på som man skär ut till en större rund cirkel än vad själva bakelsen är.
 
Jag använde ett tefat för att mäta ut storleken på marsipanen och skärde sedan ut den och la på biten på bakelsen.
Sedan är det bara att forma som man tycker ett spöke ska se ut. Efter att man format den som man vill ha den så är det dax för ögonen och munnen som är gjord av smält choklad. 
 
(Recept och bild från ett annat år)

Krokan

Denna veckan har vi haft teori varje morgon om hygien, allergier och mikroorganismer. Och efter det har vi gjort krokanerna :) 
En sak som jag aldrig hört innan var att när man vistas i en lokal så som bageriet, med mjöl- och sockerdamm eller vad man ska säga i luften. Så sätter sig det massa sånt på tänderna. Jättekonstigt tycker jag det låter... inte konstigt om man kommer ha massa hål sen när man jobbat ett tag till. Och jag som hatar tandläkarn :S ;)
Så här såg den ut ihopsatt, men den var inte riktigt genombakad så den var mjuk och gick av i toppen :/

Men jag blev riktigt nöjd med resultatet ändå, trotts toppen :) 
Har gjort en krokan innan och det var på gesällförberedande lektionerna på gymnasiet med en kompis, så första helt egna är detta :)
 

Spökmaränger

Receptet ger ca. 60 småmaränger
Du behöver:
3 st äggvitor
2 dl socker
1 krm ättika

Gör så här:
Separera vitorna från gulorna i en ren torr bunke. Det är viktigt att ingen gula kommer med eller att det finns någon annan typ av fett i bunken, för då blir det ingen maräng.
Vispa kraftigt med elvisp tills ett fast skum uppstår, ca 2 min.
Tillsätt ättikan och vispa ca 1 minut till.

Tillsätt strösockret, lite i taget, under kraftigt vispande tills allt socker är blandat med äggvitorna. Fortsätt vispa tills du har ett blankt fast skum och du kan vända bunken upp-och-ned utan att marängsmeten rinner ut.
Överkurs: färga smeten med karamellfärg för ex rosa maränger eller vänd försiktigt ner några (2-3) matskedar chokladsås för chokladmaränger

Fyll en sprits med smeten och spritsa ut maränger i valfri storlek på pappersklädda plåtar (det går åt 2 plåtar). Jag gillar att göra små maränger och då blir det ca 60 st av den här smeten. Man kan också klicka ut smeten med tesked, men då blir de såklart inte lika fina. :)
Grädda i 100° varmluft (125° vanlig ugnsvärme, men varmluft är att föredra eftersom man då kan grädda båda plåtarna samtidigt) i ca 50 min-1 timme beroende på storlek. Plocka ut en maräng och smaka på innan du tar ut resten, det är så trist om de är blöta i mitten.

När de har kallnat kan man smälta lite choklad och göra ögon och mun så får man små söta spöken :) Jag hade bara chokladsås hemma som ni ser men ni fattar grejen ;P
 
http://www.baka.se/recept/maranger

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus