Elegant Rose

Rågkakor

 
Ugn: 175 grader
 
Det behövs:
350 g mjöl
300 g rågsikt
450 g smör
200 g socker
2 tsk bakpulver 
 
Gör så här:
Dela det rumsvarma smöret i bitar, häll i resterande ingredienser och knåda ihop till en slät deg. Kavla ut degen så den blir ca. 1/2 cm tjock.
Använd sedan en naggaren eller tex en gaffel om du inte har någon sådan hemma :)
Efter det använder du en utstickare och trycker ut kakorna med (eller ett glas) och till sist så gör man de lilla hålet. Jag använde en utstickare där också men de går lika bra med en äppelurkärnare till exemplet.
Lägg kakorna direkt på plåten eller på plåtpapper och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca. 10 minuter eller tills de fått en fin färg.
Hoppas de smaker :)
 
(Det blir jättemånga på en hel sats så jag gjorde en halv satts, bara ett litet tips =) )

Röd vinbärsgelé

Om man har massor av vinbär som jag har här hemma. Så tycker jag att gelé är ett bra tips på vad man kan göra av alla bär. Det är supergott till kött sen i vinter :)
Du behöver:
1 kg röda vinbär
4 dl vatten
3/4 kg till varje liter saft. 

 Gör så här:
Koka bär och vatten 3- 5 minuter utan socker, se till att bären mosas eller kokar sönder.
Sila bären och samla upp saften för att sedan tillsätta sockret.
Rör ner sockret lite i sänder så att de hinner lösa sig innan saften åter igen börjar koka.
Låt den sakta koka under omrörning i 8-20 minuter, den ska börja tjockna när den är klar. 
Låt den färdiga gelé massan stå några minuter, tag bort skummet och den tunna hinnan som bildas på ytan. Den kan även tas bort när den kokar upp.
Häll gelén på burk. Och låt svalna, sen är det bara att förvara den till senare :)

Svart vinbärssaft

ca 5 dl saft
 
Du behöver:
1 l svarta vinbär (1 l vinbär motsvarar ca 500 g)
3 dl vatten
3 dl socker
ev 1/2 krm natriumbensoat

Gör så här:
Lägg bären, som inte behöver repas först, i en gryta.
Häll på vattnet och låt koka upp.
Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna i ca 30 min.
Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
Förvara saften kallt. Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.

Tips:
Eftersaft: Häll tillbaka den avrunna bärmassan i en ren gryta. Häll på vatten så att det täcker. Låt koka på svag värme ca 15 min. Låt rinna av, mät och tillsätt 6 dl socker/liter avrunnen saft, Häll saften i flaskor och låt kallna. Eftersaften är inte så hållbar utan bör drickas upp inom ett par veckor.

http://www.ica.se/recept/svart-vinbarssaft-426476/

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus