Elegant Rose

Surdegskurs med Sébastien Boudet

Idag fortsatte kursen med Sebastien och vi bakade av endel av bröden. Han visade hur man kan dela på degen när den jäst klart för att få alla baugetter eller frallor med "fina" sidor. Man använder då en pinne att dela med istället för att skära med en sporre eller nått annat vasst. 
De blir ju som "sår" på degen som han kallade de om man använder nått vasst :)
(bild lånad från Yrkesbagare på facebook)
 
Sen visade han på våra bröd hur man kunde lägga olika snitt och hur man skulle vinkla snittkniven för att få bra snitt.
    
(suddade mina klasskompisars ansikten för jag vet inte om dom vill vara med på bloggen liksom)
 
Här är degen som jag gjorde, på ekologiskt lantvete :)


Och så här blev dom när de va klara :)
 
Och här är bullarna som klassen hittade på ett eget recept till. Det blev väldigt mycket kardemumma smak på dom. Vi gjorde även våran egen remons på madel, socker, smör, salt, citron och kanel. Riktigt god var den :)
    
 
Såhär blev de bröden som vi bakade av idag :)
 
Sen har de här två dagarna gett väldigt mycket och det har varit intressant och lyssna på honom. När han berättat om bröden, jäsningen och mjölerna. När man pratar om mjöl så låter de ju väldigt tråkigt men det har verkligen en stor betydelse. Och det finns så mycket som man kan få lära sig om bara de lilla vetekornet, och hur det är uppbyggt, gener osv.
Vad skillnaden är på ett riktigt grovt och ett fin mjöl, olika fetthalter som det innehåller och sånt. 

Och så mycket onödiga ingredienser det är i många degar, vi gjorde surdegsbröden på surdeg, mjöl, salt och vatten. Beroende på hur man vill ha brödet kan man byta ut mjölerna och tillsätta några nötter eller frukt.
Väldigt enkelt kändes det :)
 Degen knådade vi förhand och jäsningen fick ta sin tid i rumstemperatur och i kylen. Så vi använde inga degblandare eller "jässkåp". Och brödet får då en starkare smak om man låter den jäsa i sin egen tackt på det viset.
Känner att jag fått lära mig mycket och det blev väldigt mycket info på kort tid. Men helt klart en bra start efter jullovet.


Oslofru

Så kul och vad gott med nybakta surdegsbröd :D

Svar: Ja det är riktigt gott :)
Ida

2015-01-08 19:06:52
URL: http://www.oslofru.com
Amanda

Så fina dom blev!

Svar: Ja visst blev dom :)
Ida

2015-01-08 20:24:02
URL: http://www.amandassofi.wordpress.com
Sanna Preifelt

Guud vad kul, och vad fina de blev. Älskar verkligen honom, brukar jämt titta på dessertmästarna :)

Svar: Ja, de va riktigt kul :)
Ida

2015-01-08 21:07:39
URL: http://sannasrum.se
Sara Ekman

Åh mums :)

Svar: :)
Ida

2015-01-09 12:48:17
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Ida Martinsson

Åååh, suuuupergott ju. Fick inte alls något sug att baka nu då! ;P

Svar: Japp :) Haha näe man blir lätt sugen när man läser bakbloggar :)
Ida

2015-01-09 18:45:38
URL: http://imfoto.blogg.se
Robex Lundgren

mums filibabba

Svar: :)
Ida

2015-01-09 18:51:59
URL: http://ghgumman.blogg.se/
blondie

Så läckra bröd du gjorde! Kul med Sebastian. Han är suverän! good luck med resten av året!

Svar: Tack :) Ja det är kul när det kommer gästföreläsare :)
Ida

2015-01-10 18:15:51
URL: http://blondinmamman.se


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress: (om du har)


Kommentar:




Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus