Semlor och Semmelwraps
Ni har väl inte missat att det är fettisdagen imorgon? :) Här kommer receptet på årets omtalade variant av semlan och även receptet på den traditionella semlan :)
Ingredienser: 150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst ( ett blått paket )
1 dl socker
1 rejäl nypa salt
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl mjöl
5 dl mjölk
50 g jäst ( ett blått paket )
1 dl socker
1 rejäl nypa salt
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl mjöl
ägg till pensling
mandelmassa och grädde till fyllning. (ca 200 g mandelmassa och tre dl grädde för 6 st)
Såhär gör du:
Skär smöret i centimeter stora kuber.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 36-37 grader.
Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, de tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg.
Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat.
Jag lät degen gå i maskinen ca 10min.
Täck med handduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.
När degen jäst ta upp på mjölat underlag och dela degen i 30 lika stora bitar.
Rulla till släta bullar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 40 min.
Semlebullar
Sätt ugnen på 225 grader
Sätt ugnen på 225 grader
Om du gör vanliga semlor så penslar du bara bullarna med lite uppvispat ägg och gräddar i mitten av ugnen ca 9-10 min. Låt svalna på galler.
För Wrap varianten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla den färdigjästa bullen väldigt tunt (viktigt att kavla ut degen tunt) och lägg på bakplåtspapper, grädda två och två ca 4-5 minuter i mitten av ugnen, låt svalna och linda in i kökshandduk för att den inte ska bli hård i kanterna.
Riv mandelmassan och rör ihop med lite ovispad grädde och eventuellt lite av inkråmet på semmelbullarna.
Vispa grädden med lite florsocker.
Klicka i önskad mängd mandelmassa i Bullen eller wrapen och spritsa eller klicka grädden, rulla ihop eller lägg på locket och pudra med florsocker.
Recept från: http://herrhavreflarn.se/2015/january/semmelwrap-eller-vanlig-semla-a-la-herrhavreflarn.html
Hannah S.
Åh semmelwarpsen ser så goda ut!
Svar:
Ida
Kajsa
Semlor är bland det bästa bakverk som jag känner till. Sååå gott!!:)
Svar:
Ida
KassandraPalma
så himla länge sen jag åt semlor!
Svar:
Ida
Trackback