Lussekatter


50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ev 1 1/2 dl russin
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
Till pensling:
ägg
ägg
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet samt socker, kvarg, salt och ägg.
Blanda ev. i russin.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet samt socker, kvarg, salt och ägg.
Blanda ev. i russin.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Ida
Vad gott!
Svar: Tur för dig då :) Ha en bra dag du med!
Svar:
Ida
Sara
Det är ju bara så otroligt gott :)
Svar:
Ida
Emmelie
Helt klart mitt favvo bakverk under julen! Brukar dock göra utan kvarg :-)
Svar:
Ida

Trackback