Klenäter

Ca. 40 stycken
50 g smör eller margarin
4 äggulor
4 msk florsocker
1 msk konjak
rivet skal av 1/2 citron
2 1/2 dl vetemjöl
500 g kokosfett till fritering
Gör så här:
Gör så här:
Smält matfettet till smeten och låt det svalna.
Rör samman äggulor och socker.
Tillsätt konjak, rivet citronskal, smält matfett och mjöl. Arbeta samman allt till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga kallt till nästa dag.
Rör samman äggulor och socker.
Tillsätt konjak, rivet citronskal, smält matfett och mjöl. Arbeta samman allt till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga kallt till nästa dag.
Kavla ut degen till en ca 2-3 mm tunn rektangel. Sporra ut 2-3 cm breda remsor. Sporra remsorna på snedden till ca 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit.
Trä den ena snibben genom skåran på varje klenät.
Värm fettet till 180°. Lägg ner några klenäter åt gången och fritera dem gyllene ca 1 minut på varje sida.
Ta upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra över lite florsocker strax innan kakorna ska avnjutas. Förvara kakorna kallt.
Tips!
Vill du inte ha konjak i dina klenäter så ersätt den med vatten. Gör ”brödprovet” om du inte har termometer när du ska fritera dina klenäter. Om du har en termometer ska temperaturen vara 170- 180 grader.
Vill du inte ha konjak i dina klenäter så ersätt den med vatten. Gör ”brödprovet” om du inte har termometer när du ska fritera dina klenäter. Om du har en termometer ska temperaturen vara 170- 180 grader.
Så här gör du: Värm fettet och lägg ner en bit vitt bröd i fettet. När brödet får fin gulbrun färg, efter ca 1 minut, har fettet rätt temperatur.

Trackback