Elegant Rose

Lussekattens historia

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt, är ett bakverk av vetebröd som är starkt förknippad med Luciahelgen.
Lussekatten är en vetebulle som ofta är gulfärgad av saffran och med minst två russin som dekoration.
För längre sen bakades lussekatten för att hålla de onda makterna borta och tillkalla de goda krafterna.

Lussekatterna har inget med Lucia att göra som man kan tro. De bär på en äldre historia.
I Tyskland på 1600-talet fanns en sägen att ett förklätt Jesusbarn delade ut bullar till snälla barn för att skydda dom mot djävulen och samtidigt delade djävulen, i form av en katt ut smisk.
En annan sägen säger att ur folka mun var det under den katolska medeltiden då den heliga Nikolaus gick omkring och delade ut gåvor till barnen tillsammans med en djävulsfigur.

Om man kollar på den svenska lussekattens historia så talar många mytologer om bullen som en avbild av gudinnan Frejas favoritkatt. I gravlämningar från vikingatiden ska man ha hittat offerbröd som stödjer denna teori. Brödet ska även ha används för att blidka solens makter när mörkret är som djupast runt Lucia.

När jag läst runt på nätet verkar det som att det finns många olika historier om just lussebullen. Många olika historier om varför den just heter det, vad som hände i städerna och vad det var som gjorde att den fick heta det.

I Sverige började de rika äta lussekatter med saffran mot slutet av 1600-talet. Men bara i landskapen runt Mälaren, i Östergötland och på Gotland. När vi började fira Lucia på 1800-talet spreds lussekatterna över hela landet. Eftersom saffran var så dyrt för "vanligt" folk var det bara högt uppsatta folk som hade råd att använda en så exklusiv krydda. Det var på 1800-talet det blev en krydda som allt fler använde när de bakade sina lussebullar.
Så i äldre tid hade man inte råd att baka med saffranskryddan utan kokade upp vatten med socker och saffran, som penslades över de nybakade bullarna och de var då de var lussebullar med saffran.

Lite kul och veta:
Det krävs mellan 100 000- 150 000 krokusar som plockas och rensas för hand för att få ihop 1 kilo saffran.





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress: (om du har)


Kommentar:




Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus